Psihijatrijsko savetovanje

Cilj psihijatrijskog savetovanja jeste otklanjanje ili umanjenje određenog psihijatrijskog poremećaja, stanja ili bolesti. Pre nego što pristupimo savetovanje neophodno je da napravimo psihijatrijsku evaluaciju tj. procenu stanja pacijenta radi postavljanja psihijatrijske dijagnoze i plana savetovanja.

Psihijatrijsko savetovanje je onoliko opsežna koliko to okolnosti i stanje pacijenta dozvoljavaju. Uobičajeno je da prvi psihijatrijski intervju traje oko 50min pri čemu se ovo vreme može nešto produžiti ili nešto skratiti ako je stanje pacijenta takvo da je duži razgovor za njega uznemiravajući ili iscrpljujući ili ako se zbog njegovog stanja ne mogu dobiti validni podaci.

Psihijatrijski intervju zapravo je set pažljivo izabranih pitanja o pacijentovom stanju, glavnim tegobama tj. simptomima koje ima, zatim pitanja vezanih za pacijentov život, njegove navike, iskustva, odnose koje ima sa drugim ljudima itd. a koja će psihijatru poslužiti da postavi tačnu dijagnozu i uspostavi plan lečenja.